Over les Clochards

Toen mijn ouders mij als klein jongetje voor het eerst mee namen naar het verre Parijs, vonden ze het wel verstandig me eerst iets over die grote stad uit te leggen. Ze hadden daar namelijk iets wat we hier niet hadden: mensen die leefden op straat, bedelden voor hun inkomen en aten uit vuilnisbakken: ‘clochards’.

De eerste clochard die ik in Parijs zag maakte geweldige indruk op me. Hij at inderdaad uit een vuilnisbak! En het uiterlijk van de man die zijn veel te grote jas waarschijnlijk al jaren niet had uitgetrokken en die zijn baard al zeker net zo lang niet had gekamd, staat me nu nog bij.

Dat was begin jaren zeventig. Inmiddels hebben wij ze hier ook, en echt niet alleen in de hoofdstad. Landelijk zijn zo’n 10.000 mensen ingeschreven bij de voedselbank. Dat kan wanneer je na aftrek van je vaste lasten nog 185 euro overhoudt van je inkomen. Dat is 6,17 euro per dag -in een gunstige maand- voor eten, kleding en transport. Je kunt maximaal drie jaar ingeschreven staan bij de voedselbank, dus er zijn met zekerheid méér mensen die in vergelijkbare omstandigheden zitten.

Volgens het CBS leven nu 529.000 huishoudens (1,1 miljoen personen) onder de armoedegrens en komen er daar in de komende twee jaar 60.000 bij. En ondertussen hebben we een premier die het lef niet eens heeft om het woord armoede in de mond te nemen. Hij spreekt liever van ‘mensen met een laag inkomen’.

Het helpt natuurlijk geen zier, maar soms krijg ik daar de drang tot schrijven van…

Advertenties

3 Responses to Over les Clochards

  1. Is dit de stand van december 2011, of recenter?

  2. shirhashirim schreef:

    Na verloop van tijd is dat wel een relevante mededeling ja!

  3. Bernard Weiss schreef:

    Bij veel voedselbanken geldt dat alleen klanten welkom zijn die (a) aan de genoemde (gebrek aan) inkomsteneis voldoet, èn in een officieel schuldhulpverleningstraject zit. Waarbij in sommige plaatsen de duur van het “lidmaatschap” aanzienlijk korter is dan drie jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: