Jonge Mannen

Aan het einde van de film Lawrence of Arabia (1962) zit een scene waarin Alec Guiness in zijn rol als koning Faisal een onvergetelijke tekst uitspreekt:

There’s nothing further here for a warrior. We drive bargains, old men’s work. Young men make wars and the virtues of war are the virtues of young men: courage and hope for the future. Then old men make the peace … and the vices of peace are the vices of old men: mistrust and caution. It must be so.

Vervolgens wordt Lawrence, die zojuist zo’n beetje het hele Midden-Oosten heeft veroverd, weggepromoveerd. Hij is immers een jonge man, ideaal voor het voeren van oorlog, maar hopeloos als het gaat om politiek.

Er wordt momenteel geen oorlog gevoerd in Nederland, maar toch heb ik het idee dat we een soort Lawrence of Arabia aan het roer hebben staan: Mark Rutte, aan wie ik een zekere dosis moed toeschrijf en beslist veel hoop voor de toekomst. Hij is volgens bovenstaande tekst een typische jonge man en als u het mij vraagt een té jonge.

Want maar weinig echte politici, oude mannen die voorzichtig kunnen zijn en voldoende wantrouwen bezitten, zullen zich eerst bij Europa met volle inzet sterk maken voor een keiharde 3%-norm, om vervolgens te ontdekken dat ze zichzelf in de hoek geschilderd hebben.

Weinig echte politici zullen in een situatie terecht komen waarin ze gedwongen zijn – tegen beter weten in – maatregelen in te voeren die ze liever niet invoeren, alleen omdat ze in het verleden te enthousiast en hoopvol zijn geweest. Echte politici zijn daar te voorzichtig en wantrouwend voor, oude mannen.

De bezuinigingen en lastenverzwaringen die nu in de coalitie zijn afgesproken, gaan de crisis niet oplossen, maar erger maken. Nu al voorspellen economen een nieuwe ronde en is de spiraal compleet. Herstel zal pas komen door mee te surfen op mondiaal herstel, niet dankzij regeringsbeleid.

Misschien zit er toch iets in de oude Romeinse regel dat bepaalde openbare ambten pas bekleed mogen worden boven een bepaalde leeftijd. In het geval van premier denk ik aan minimaal 60.

Advertentie

2 Responses to Jonge Mannen

  1. […] Rutte, ik heb al eens eerder betoogd dat u te jong bent voor uw functie, aan de hand van een klassiek filmfragment en wat losse […]

  2. […] – Meneer Rutte, ik heb al eens eerder betoogd dat u te jong bent voor uw functie, aan de hand van een klassiek filmfragment en wat losse […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: