Ophef over Ramadan

Wat is dat toch met atheïsten? Ben ik er altijd van overtuigd geweest dat atheïsme zo’n sympathieke overtuiging was omdat het zo prettig – en kundig – tegen waarheidsclaims aan kan schoppen, krijgen we Anton van Hooff (voorzitter van de Atheïstisch-Humanistische Vereniging ‘De Vrije Gedachte’) in het Handelsblad van afgelopen 13 juli:

Alle kranten berichten uitvoerig over het begin van de islamitische vasten. Ook standaard zijn de interviews waarin moslims mogen verklaren dat de ramadan hun zoveel geestelijke zuivering brengt. Nooit zegt een Allah-gelovige de waarheid: ‘Zo voel ik mij ver verheven boven jullie, ongelovige honden.’

Toe maar! Wat moslims ook zeggen over hun motieven om te vasten, meneer van Hooff weet het beter.

Zijn ingezonden brief (hier te lezen, op de site van het Handelsblad moet je abonnee zijn) kopt met ‘Stop de ophef over de Ramadan’ en refereert aan de totale afwezigheid van enige vorm van media-aandacht aan de vasten zoals die door bijvoorbeeld Katholieken wordt beleefd, die in van Hooffs ogen ‘niet zo te koop’ lopen met hun vasten.

Ik ben als katholiek tijdens sollicitatiegesprekken nooit gevraagd naar mijn inzetbaarheid gedurende de Vasten, terwijl die toch een stuk langer duurt dan de Ramadan. Evenmin heeft een potentiele werkgever me ooit gevraagd naar mijn gedrag rond Sacramentsdag, Maria Hemelvaart of andere feestdagen die niet op een automatische vrije dag vallen.

Moslims, nee wacht, ik moet dat anders zeggen: mensen met een naam die lijkt te wijzen op een afkomst uit een islamitisch land, krijgen die vraag standaard. Je moet als werkgever namelijk toch net even wat sterker in je schoenen staan wil je een moslim in dienst nemen: de kranten staan vol van verhalen over religieuze extremisten, vrouwenmishandelaars, dieven en ander ongeregeld binnen de islam.

Is het dan raar dat het meer weldenkende deel der moslims probeert iets te doen aan die door hun maffere geloofsgenoten vertekende, en door de rest van hun omgeving in stand gehouden, beeldvorming? Dat ‘ophef’ noemen, getuigt van een nijpend gebrek aan inzicht in de leefwereld van hen die door het leven moeten met een uitheems geloof, of zelfs maar een buitenlandse naam.

En er is meer nijpend gebrek aan inzicht. Katholieken, die er inderdaad niet zo’n heisa van maken, hechten aan de Vasten een heel andere spiritualiteit dan moslims aan hun vastenaamd. Ramadan, althans voor de moslims die ik daarover spreek,  is bij uitstek de maand waarin je familiebanden aanhaalt, ’s avonds naar speciale Ramadan-soaps kijkt en zelfs vaker uit eten gaat. Dat heeft inderdaad niets te maken met de ascetische visie die wij hier in het westen op vasten hebben, calvinistisch als we zijn.

Maar mag het? Moslims zijn nu eenmaal geen calvinisten en er is niets tegen  de spiritualiteit van familiebanden en gezelligheid. Protesteren tegen uitingen van een dergelijke cultuur (want dat is het) is net zo zinvol als op basis van het atheïstisch-humanisme bezwaar aan te tekenen tegen het Sinterklaas-journaal.

Advertenties

One Response to Ophef over Ramadan

  1. […] blogde ik al over een knorrige ingezonden brief van Anton van Hooff over de in zijn ogen overdreven […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: