Sociaal leenstelsel

Waar ik me sinds de uitvinding van het woord ‘scheefwonen’ af en toe verschrikkelijk over kan opwinden: woorden die expliciet bedoeld zijn om de boel te flessen. Zoiets komt -heel verrassend- vrij vaak voor in de politiek.

De langstudeerboete is nu dan toch van de baan, althans voor zolang de beloften uit het formatieproces standhouden, en in de plaats daarvan komt een ‘sociaal leenstelsel’. Dat schijnt nog erger te zijn, maar goed daar heb ik het nu even niet over. Mij gaat het om de aanduiding ‘sociaal leenstelsel’.

Bestaan er dan ook ‘asosiale leenstelsels’? En zouden de heren Rutte en Samsom dáár dan niet eens wat aan moeten doen? En wat zou er zo speciaal ‘sociaal’ zijn aan dit leenstelsel? Wie googlet op het onderwerp komt al snel op twee punten uit: lagere rente en terugbetalen naar draagkracht.

Als stemmer weet je dan al waar de adders zitten. Ten eerste zal in de toekomst die rente worden opgetrokken tot marktconform, ten tweede zal de definitie van ‘draagkracht’ worden aangepast aan de gewenste hogere staatsinkomsten. Het woord ‘sociaal’ is er slechts aan toegevoegd om het leenstelsel erdoor te krijgen.

Hoe ik dat weet? Zorgtoeslag, opvangtoeslag, huurtoeslag, eigen risico zorgverzekering. Vier voorbeelden, vrijwel zonder nadenken, in dertig seconden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: