Pavlov

We kunnen ons blijven verwonderen over het feit dat als de één of andere ontspoorde idioot een amateuristisch filmpje maakt om aan te tonen dat de islam maar niks is, er elders op de wereld iedere keer weer voldoende ontspoorde idioten klaar staan om daar bewijs voor aan te dragen. Het zou slapstick zijn geweest als er geen doden bij waren gevallen.

Zonder iets af te willen doen aan de verwonderlijkheid van deze situatie, viel mij afgelopen week op dat eenzelfde verwondering wel eens zou kunnen spelen in het Midden Oosten.

Want iedere keer dat er daar voldoende ontspoorde idioten voorhanden zijn om weer eens een paar onschuldigen om zeep te helpen vanwege de één of andere belediging, zijn er in de westerse wereld altijd wel een paar ontspoorde idioten bereid om op zo’n moment olie op het vuur gaan gooien door nog eens extra aan het beledigen te slaan.

De boel vernielen en mensen doodmaken is nog heel wat anders dan iemand beledigen, maar het gaat me nu even niet om de ernst van het vergrijp. Het gaat me om de Pavlov-reactie: de ander doet iets wat je niet bevalt en terstond volgt er een reactie waarvan je van te voren weet dat het de zaak alleen maar erger maakt.

Daarin blijkt het moderne, seculiere westen niet minder erg te zijn dan het Midden Oosten. Kennelijk hebben aan beide zijden voldoende mensen de kunst niet onder de knie gekregen om situaties te herkennen waarin je je Pavlov-reacties vooral niet moet volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: