Stom(p)

Mevrouw Youskine, het is niet slim om iemand die wil beweren dat uw geloof aanzet tot geweld, daarvoor extra argumenten in handen te spelen. U heeft natuurlijk die passage over die stomp op de neus niet letterlijk bedoeld, maar in overdrachtelijke zin gebezigd. Maar we leven hier in een land van volledig doorgeseculariseerde Calvinisten die alles in de eerste plaats letterlijk nemen en bovendien al wat ook maar zijdelings met religie te maken heeft in de eerste plaats -en selectief- opvatten als achterlijk, gevaarlijk, dom en inhumaan.

Het doet er weinig toe dat er in de tweede kamer iemand zit die bij eerdere gelegenheden dingen heeft gezegd die vele malen achterlijker, gevaarlijker, dommer en inhumaner zijn. Ik herinner me iets met knieën en schieten, en zo zijn er nog wat meer niet-komisch bedoelde sound bites. Die man baseert zich alleen niet op een geloof en wordt dus serieuzer genomen dan u, mevrouw Youskine.

Maar er zijn meer redenen waarom uw column iets te ver af staat van de belevingswereld van uw lezers om effectief te kunnen overtuigen. Alleen het idee al dat een jongedame van nu van een profeet van veertienhonderd jaar terug -of van God- zou kunnen houden. Met uw hele hart nog wel. De laatste keer dat dat hier voorkwam, was toen er nog nonnen waren. Inmiddels is zuster Immaculata voor de gemiddelde Nederlander even uitheems als een Klingon.

En ik denk -eerlijk gezegd- ook niet dat u gelijk heeft. Uw reactie lijkt me namelijk eerder een uiting van een verschijnsel dat de Britse filosoof Bertrand Russell ooit beschreef:

Als u in een discussie merkt dat u boos wordt, moet u zich beslist afvragen of u misschien ongelijk heeft.

Want de liefde voor God uit zich eerder op de wijze van zuster Immaculata, die vierendertig jaar verlamde oude mensen waste, in bed verschoonde en eten gaf, terwijl anderen demonstreerden voor dit of tegen dat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: