9/11

Eén van de onbedoelde gevolgen van de aanslagen op die noodlottige elfde september was een filmproject waarin regisseurs van overal ter wereld hun eigen visie gaven op het gebeurde in een korte film. De titel is 11’09″01, wat een verwijzing is naar de datum van de aanslagen, maar ook naar de beperking die de elf regisseurs kregen opgelegd: de films duren maximaal 11 minuten, 9 seconden plus één frame.

De eerste bijdrage is van de Iraanse regisseuse Samira Makhmalbaf. Daarin probeert een kleuterleidster haar klasje van kinderen in een Afghaans vluchtelingenkamp in Iran ertoe te bewegen stil te staan bij de gebeurtenissen. Die gaan het voorstellingsvermogen van de kinderen echter ver te boven, waardoor de minuut stilte ontaardt in een luidruchtig kinderklasje. Zelfs de inzet van een fabrieksschoorsteen vermag de kleuters niet duidelijker te maken wat voor soort gebouw het World Trade Center was.

De filmbijdrage over deze aandoenlijke mislukking schetst op het eerste niveau het lot van de Afghanen, die het eerstvolgende slachtoffer zouden worden van de nasleep van de aanslagen. Maar er zit een tweede niveau in de film, dat op mij grote indruk maakte. Hoewel de kinderen geen idee hebben van wat er nu eigenlijk gebeurd is, leidt de opmerking van de juf over het aantal dodelijke slachtoffers tot een discussie tussen de leerlingen. Die kleuters stellen precies de juiste vragen en maken zo een ijzersterk theologisch punt over de vraag of dit wel God’s wil kon zijn.

Makhmalbaf’s bijdrage is te vinden op het internet, maar met begrijpelijke ondertitels alleen in tweeën geknipt:

Dit is de eerste helft:

Discussie tussen de kleuters valt helaas precies in de cesuur. Dit is de tweede helft:

tot 2:53, daarna begint de volgende bijdrage. U zou vanaf daar de hele film 11’09″01 kunnen bekijken, maar mij gaat het daar niet om.

Advertenties

One Response to 9/11

  1. […] eerder heb ik geschreven over de verzameling korte films 11’09″01, over de aanslagen op het WTC op elf september 2001. De film die destijds het meest indruk op me […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: