Spotje

Je kent de teksten al jaren en je weet ook wat ze betekenen, denk je. Totdat je dezelfde tekst ineens hoort op een totaal andere manier. Ze worden gezongen, gespeeld, komen ineens in een andere context voor of misschien verspreekt iemand zich alleen maar of wordt de tekst uitgesproken door iemand van wie je dat niet verwacht.

Dan kan het gebeuren dat zo’n overbekende tekst ineens toch van betekenis verandert. Dat gebeurt lang niet altijd in de vorm van meer betekenis of een andere betekenis. Soms is de verandering zo subtiel dat bijvoorbeeld een vertaling van de tekst niet zou wijzigen, terwijl je toch met geheel andere oren naar de tekst luistert. Blijvend.

Tekst is rationeel en logisch, maar er zijn meer betekenisdragers dan alleen de tekst. Die grijpen vaak in op niet rationele perceptie. Dat gaat dieper, harder en overtuigender.

Ziehier het effect, maar dan niet in de context van kunst of liturgie, maar van politiek.

De boodschap van regisseur Dana Nechushtan hakte er destijds zó snoeihard in, dat er een rel ontstond rondom ‘het misbruik van kinderen’. Iets beters wisten zij die aangesproken werden niet te verzinnen. Ze trof exact waar het pijn deed, zonder eigen tekst. Ik vind het spotje nog steeds briljant.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: