Koop een stem

Iedereen die werkt 1000 euro in 2014, aldus demissionair premier Rutte. De werkende beroepsbevolking van Nederland bestond vorig jaar uit zo’n 7,4 miljoen personen. Da’s dus een staatsuitgave van 7,4 miljard in een tijd waarin (iedereen roept dat er) nodig bezuinigd moet worden. Rutte is dus van mening dat er tussen nu en 2014 feitelijk 7,4 miljard minder bezuinigd kan worden, alleen hij formuleert het wat raadselachtig.

Waar gaat Rutte dat van betalen? Van de bezuinigingen natuurlijk. En het mooie is: nu er een bedrag genoemd is, kunnen we waarschijnlijk ook uitrekenen hoeveel we eerst in moeten leveren, voordat we daar een kleinigheid van terug krijgen nadat de staat er de rente van getrokken heeft.

Want duizend euro is een schijntje, op jaarbasis: twee maanden huur als je mazzel hebt, je gemeentelijke belastingen voor dat jaar, je ziektenkostenverzekering voor iets meer dan een half jaar, een inburgeringscursus, je forenzentax.

De vraag is alleen: hoe verhoudt zich dit lokaas tot de bron waaruit hij gefinancierd gaat worden? Ik ben geen econoom, maar er zal vast wel iets bekend zijn over de verhouding tussen bezuinigingen en daaruit gefinancierde doucheurtjes. Ik kan me de Zalmsnip herinneren. Daar heeft vast iemand ooit van berekend welke bezuinigingen daarmee van een suikerlaagje werden voorzien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: