Ongeloof

Ergens in mijn achterhoofd zitten nog steeds een paar hersencellen die het niet echt geloven en wachten op de persconferentie waarop Geert Wilders onthult dat het allemaal een grap was, een practical joke in de stijl van BNN’s Donorshow.

Het zou me werkelijk niet verbazen als op die persconferentie blijkt dat Wilders  het hele project PVV heeft opgezet om ons een lesje te leren. Het lesje dat we hier ondanks bezetting, racisme, Endlösung en het besef dat we daar vooral zelf aan meegewerkt hebben, helemaal niets hebben geleerd. Dat haat zaaien en uitsluiten nog steeds dé manier is om politieke macht te verwerven. Dat we, onderwijs en voorlichting ten spijt, nog steeds dom en manipuleerbaar stemvee zijn dat overal in stinkt.

Ik denk dat omdat het er allemaal zo geweldig dik bovenop ligt. Iedereen kan met een bezoek aan de openbare bibliotheek nakijken of wat Wilders zoal over de islam of Europa zegt een beetje klopt. Niet dus, de man debiteert niets dan onzin en onderbuikgevoelens. De man leidt een politieke partij die helemaal geen politieke partij is, hij regeert de club als alleenheerser en diverse van zijn politieke voorstellen passen beter in een totalitaire heilsstaat dan in een rechtsstatelijke democratie.

Hoeveel politici zullen het hebben gepresteerd direct na de verkiezingen een belofte aan de achterban te breken? Veel, maar ik kan zo gauw geen politicus bedenken die dat deed op een moment dat er nog helemaal geen enkele druk op hem stond om dat te doen. Wilders deed het wel en gaf zo aan precies datgene te zijn wat hij beweert te verafschuwen.

Hoeveel politici hebben zich de afgelopen tijd opgeworpen als verdediger van ons Joods-Christelijk erfgoed? Best wel een aantal, maar alleen Wilders laat regelmatig blijken van dat Joods-Christelijk erfgoed nog minder te begrijpen dan van het islamitische. Hoeveel politici laten liever niet weten wie hen financiert? Ik denk allemaal, maar alleen Wilders zegt hardop dat hij iets te verbergen heeft.

Welke politicus heeft ooit zijn coalitiegenoten zeven weken lang in de waan gelaten dat hij enthousiast meedeed om op het allerlaatste moment, het moment dat er geen tijd meer leek te zijn om de deadline uit Brussel nog te halen, de stekker eruit te trekken? En dat met geen ander doel dan van de gevolgen vanuit Brussel dankbaar gebruik te maken tijdens de vervroegde verkiezingen.

Dit moet een opzetje zijn: de kiezer wordt gewoon té openlijk belazerd. Die kan achteraf niet zeggen dat hij het niet geweten heeft. Vandaar dat ik die persconferentie verwacht waarin Wilders ons onder de neus wrijft hoe ongelofelijk stom we er met open ogen in getuind zijn. Weer.

En er is ook zo verschrikkelijk goed over nagedacht. Zelfs qua literaire thematiek klopt het als een bus. In westerse verhalen waarin een bad guy voorkomt, is er altijd wel iets met het personage dat hem herkenbaar maakt. Dat is het duidelijkst aan de bad guy bij uitstek: de duivel. Niet alleen in Middeleeuwse verhalen is er met de duivel altijd iets mis, zoals Moenen een  oog miste, maar ook in moderne verhalen. Herinnert u zich Al Pacino in Advocate of the Devil? Daarin droeg de duivel extra hoge steunzolen om te verbergen dat hij een nogal klein postuur had. Moenen in een modern jasje.

Zelfs dat klopt in het opzetje van Wilders: hij blondeert zijn haar, men zegt om te verbergen dat hij Indo is. Op zichzelf is dat al een meesterzet: een man die zelf uit een ethnische minderheidsgroep komt en zijn politieke pijlen richt op andere ethnische bevolkingsgroepen, kan het nog duidelijker? Maar Wilders geblondeerde haardos wijten aan zijn afkomst is niet nodig: de mate van ijdelheid die eruit blijkt, is al voldoende om van hem de Moenen van de Nederlandse politiek te maken.

Als die persconferentie er straks komt, zal dan ook niemand, echt helemaal niemand, kunnen zeggen dat ze het niet geweten hebben. Zelfs de literaire signalen waren luid en duidelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: