Jephta

VVD-erelid Hans Wiegel is van mening dat zijn partij een strategische fout heeft gemaakt bij het lenteaccoord. U kunt er elders alles over lezen, die kwestie ga ik hier niet bespreken. Wel een andere opmerking uit het AD artikel gisteren.

We moeten de PVV ook zeker niet uitsluiten als regeringspartner. Dan lever je jezelf over aan links. Waarom zouden we dat doen?

Waarom zou de VVD in zee willen gaan met een politieke partij man die bewezen heeft uitsluitend geinteresseerd te zijn in standpunten die hem kiezerswinst opleveren, die zich niet aan zijn beloften houdt, die liegt en die de rechtsstaat wil afbreken? Ik zou het niet weten, maar Wiegel wel: anders lever je je uit aan links. The horror!

Het liberalisme was ooit een groot goed, maar de secularisatie die ermee gepaard ging, heeft een boel mensen toch afgesloten van een aantal wijze lessen. Het antwoord op de vraag van Wiegel is al een paar duizend jaar oud.

Wiegel oppert wat Jephta deed. Jephta is de grootste religieuze sukkel uit de bijbel. Hij is commandant van het leger der Israelieten en vecht een oorlog uit met de koning van Ammon. Hij vertrouwt het niet en om zeker te zijn van de overwinning doet hij zijn God een belofte:

Indien Gij de kinderen Ammons ganselijk in mijn hand zult geven; Zo zal het uitgaande, dat uit de deur van mijn huis mij tegemoet zal uitgaan, als ik met vrede van de kinderen Ammons wederkom, dat zal des HEEREN zijn, en ik zal het offeren ten brandoffer.

De oorlog wordt gewonnen, Jephta keert terug naar huis ‘met vrede’ en treft daar tot zijn schrik het volgende aan:

ziet, zo ging zijn dochter uit hem tegemoet, met trommelen en met reien. Zij nu was alleen, een enig kind; hij had uit zich anders geen zoon of dochter.

U raadt het al: Jephta’s dochter moet eraan geloven, aldus Jephta zelf:

want ik heb mijn mond opengedaan tot den HEERE, en ik zal niet kunnen teruggaan.

Het staat niet in de bijbel, maar er zijn daar in Friesland vast nog wel rabbi’s die Hans Wiegel kunnen vertellen dat Jephta’s dochter -die geen naam heeft- nog even bezig is geweest om, met de thora in de hand, aan haar vader te bewijzen dat hij zich juist niet aan zijn gelofte moest houden. Helaas is Jephta de grootste religieuze sukkel uit de geschiedenis, dus zijn dochter liet uiteindelijk het leven.

En het geschiedde ten einde van twee maanden dat zij tot haar vader wederkwam, die aan haar volbracht zijn gelofte, die hij beloofd had; en zij heeft geen man bekend.

Wiegel beseft niet dat hij met zijn opmerking zijn eigen dochter offert, net als Jephta. Het verhaal hierboven stamt weliswaar uit het Midden Oosten, maar behoort tot onze eigen culturele achtergrond. Alle citaten hierboven stammen uit de Statenvertaling, toch echt een monument van Nederlandse cultuur. Het verhaal is door Vondel bewerkt tot treurspel. En wie het gymnasium heeft doorlopen kent het in de versie van de dochter van Agamemnon, die wel een naam had: Iphigeneia.

Jezelf uitleveren aan Ammon, nee zeg, dat gaan we niet doen, dan offeren we nog liever wat en schrijven een blanco check uit. Desnoods de rechtstaat dan maar!

Advertenties

One Response to Jephta

  1. […] Les Clochards is Hans Wiegel een moderne Jephta. Een […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: