Geachte mevrouw van Gent,

Gefeliciteerd, het is u gelukt, ik stem niet meer op Groen Links. Mijn hele stemgerechtigde leven heb ik op uw partij gestemd, nu toch al zeker dertig jaar lang. De laatste jaren twijfelde ik al een beetje, vooral omdat Groen Links, nog onder Femke Halsema, ineens het liberalisme omarmde. Maar uw uitspraken over forensen de afgelopen dagen doen voor mij de deur dicht.

Ik ben zelf forens. Mijn hele werkzame leven al, ongeveer zevenentwintig jaar. Het grootste deel van mijn leven heb ik op ongeveer een half uur treinen van mijn werk gewoond. Ik woon in Amsterdam, de stad waar ik studeerde, en werkte in Diemen, Amersfoort, Utrecht, Woerden en Leiden. Anderhalf jaar heb ik in Duitsland gewerkt en drie weken in Breda. Waarom heb ik nooit in Leiden, Woerden, Diemen, Utrecht, Dortmund of Rüdesheim am Rhein gewoond? Heel simpel: omdat een mens niet gaat verhuizen voor een contract dat slechts tijdelijk is.

Slechts twee van de twaalf banen die ik de afgelopen jaren heb gehad betroffen vaste contracten. In de eerste helft van mijn werkzame leven heb ik gewerkt voor clubs die niemand in dienst namen, terwijl ik in dienst was van clubs die geen werk voor me hadden. In die periode werd ook de flexwet aangenomen. Pas de laatste elf jaar werk ik bij werkgevers die ook werk voor me hebben, vier en twee jaar daarvan binnen een vast contract. Slechts twee banen heb ikzelf, vrijwillig opgegeven. De rest valt allemaal onder het kopje ‘einde project’ of ‘onze opdrachtgever heeft je niet meer nodig’.

De reden dat je niet verhuist voor al die arbeidscontracten waar je toch niet op kunt vertrouwen is heel eenvoudig. Heeft u wel eens geprobeerd een betaalbaar huis te vinden in bijvoorbeeld Amsterdam? Met het salaris dat ik verdiende? Daar heb je jaren wachttijd voor nodig. Veel meer dan het aantal jaren dat je gemiddeld bij een werkgever zit. In andere steden is het niet veel anders. Mijn twee langstdurende banen besloegen zeven jaar. Met die wachttijd lachen ze je uit in Amsterdam. Ik kwam met zeventien jaar nog in Zaandam terecht…

Sinds een paar jaar verdien ik net iets teveel voor een sociale huurwoning. Dus ik kan nu een woning in de vrije sector huren of een huis kopen toch? Theoretisch klopt dat. Maar de huizen in de vrije sector die ik vind, zijn veel, echt veel te duur. Ongeveer zo duur als een huis kopen. En dat doe ik ook niet want iedere hypotheekadviseur die ik daarover raadpleeg, vertelt me dat ik daar te weinig voor verdien.

Ik zou misschien een hele kleine woning kunnen kopen vlak bij mijn werk. Maar wat doe ik daarmee als mijn baas besluit dat het crisis genoeg is om te reorganiseren? Het is leuk hoor, een vast contract, maar het zegt tegenwoordig weinig. En wat doe ik met mijn hypotheekje als straks het ontslagrecht nog verder wordt versoepeld? Denkt u echt dat ik niet weet wat ‘restschuld’ is?

Dus ik blijf zitten waar ik zit. In de mooiste woning die ik ooit gehad heb, in het centrum van Amsterdam met uitzicht over een gracht. Ik zal eruit moeten als mijn vrouw en ik kinderen krijgen, of ik wil of niet, want de woning is veel te klein. Ik ga er ook uit als dat moet, want dan moet het, al heb ik nog geen idee hoe ik dat in vredesnaam ga organiseren. En het zal met pijn in mijn hart gaan, want ik voel me daar thuis.

Dat is de eerste reden waarom ik niet meer op Groen Links ga stemmen. Het geluid dat erop neer komt dat het bewonen van een huis oneigenlijk gebruik van het pand is, was al jaren te horen vanuit liberale hoek, waar een woning een market commodity is, geen ‘thuis’ voor echte mensen, maar niet bij Groen Links. Nu krijg ik te horen dat mijn woning niets meer is dan de verblijfsplaats die ik maar in de buurt van mijn werk heb te zoeken.

De tweede reden is iets fundamenteler. Begrijp u mij niet verkeerd: als de enige manier om Nederland er weer bovenop te helpen het belasten van mijn reiskostenvergoeding is en ik een euromeier per maand minder krijg, dan moet dat maar. Maar zeg dat dan ook: sorry, dit is de enige manier die echt werkt, heel vervelend dat u nog maar de helft kunt sparen, maar dat overleeft u wel, het moet nu eenmaal.

In plaats daarvan wordt ik uitgescholden, als happy few, als luxepaard en als milieuvervuiler. Sta je daar als principieel treinreiziger, terwijl je makkelijk met de auto van de baas naar huis had gekund. Sta je daar als iemand die nu al bijna niets kan sparen. Sta je daar met ongeveer de helft van de Nederlandse beroepsbevolking op het perron. Dank u wel voor uw goede gedrag, mogen we dan nu even vangen?

Zoals ik al zei: als bezuinigen nodig is, dan is het nodig. Maar in de politiek is het kennelijk gebruikelijk om bij bezuinigingen te gaan rationaliseren. Op werklozen wordt bezuinigd omdat ze frauderen en niet goed genoeg naar werk zoeken. Van ontwikkelingssamenwerking wordt misbruik gemaakt en het helpt toch niet. Chronisch zieken denken onvoldoende out of the box. Psychiatrisch patiënten moeten worden ‘geprikkeld’. Allemaal onzin, er is gewoon geld nodig. Groen Links deed aan dat moralistische gezever eigenlijk nauwelijks mee. Tot nu dan.

Ik heb het trouwens nog even voor u uitgerekend. Hoeveel reiskosten was ik de laatste jaren kwijt en wat zou een -goedkope- verhuizing me hebben gekost als ik bij iedere wisseling van baan verhuisd zou zijn? In mijn geval: exact even veel. Ik heb ook even mijn koopkrachtverlies berekend. Het CBS berekende 1,5%, in mijn geval komt het neer op 9%, zes keer zoveel. Dank u wel mevrouw van Gent, ik ga maar eens wat anders stemmen.

Advertenties

22 Responses to Geachte mevrouw van Gent,

 1. […] moest eraan denken toen ik dit stuk las (inmiddels ook op Sargasso). Er moet momenteel worden bezuinigd, schrijft de auteur, dus dat […]

 2. Edith van den Berg schreef:

  Ik vermoed dat Groen Links momenteel hard bezig is de middenklasse van zich te vervreemden. Je houdt echter weinig keuze over.

 3. Je bent een uitzondering
  Daarnaast zou je voor de duidelijkheid moeten vermelden welk vak je zo flexibel uitvoert
  En of je reiskosten misschien in de tarieven of salaris zijn verwerkt

  • shirhashirim schreef:

   Laatste vraag: nee.
   Eerste vraag: ik ken veel mensen buiten mijn vakgebied en hun verhalen verschillen niet bijster veel van de mijne qua flexibiliteit, dus ik heb sterk de indruk dat ik geen uitzondering ben. Misschien wel een minderheid.

 4. Correctie
  Jolande Sap heeft al verklaard dat de belasting op de vergoeding voor OV er wat haar betreft wee af moet
  Als je lid wordt van GroenLinks, kun je het amendement ondersteunen, dat de kosten voor duurzaam reizen aftrekbaar maakt
  Duurzaam reizen is OV, fietsen, elektrisch rijden, thuiswerken, telewerken, peloton rijden.
  Dus niet alleen het huidige duurzame reizen, maar ook nieuwe technieken, en investeren daar in, aftrekbaar maken, zodat de introductie gemakkelijker wordt

 5. Gaby schreef:

  Dit is me uit het hart gegrepen, beste blogger,waarvoor dank! Ineke van Gent voert dezelfde kruistocht tegen de werkende ‘happy few’ als de PVV tegen de kunst! Hoezo rancuneus!!

 6. Jan schreef:

  Jij schrijft wat ik denk en verkondig in mijn omgeving!

 7. Woordenboek schreef:

  Zo is het maar net!

 8. […] Gefeliciteerd, het is u gelukt, ik stem niet meer op GroenLinks. Mijn hele stemgerechtigde leven heb ik op uw partij gestemd, nu toch al zeker dertig jaar lang. De laatste jaren twijfelde ik al een beetje, vooral omdat Groen Links, nog onder Femke Halsema, ineens het liberalisme omarmde. Maar uw uitspraken over forensen de afgelopen dagen doen voor mij de deur dicht. (lesclochards) […]

 9. AdJ schreef:

  kul verhaal, eerst vertellen dat je 30 jaar op GL stemt, om daarna te vertellen dat je je huis pas uitgaat als je kinderen krijgt. Dan ben je volgens mij al te oud om nog aan kinderen te beginnen.

 10. Co schreef:

  Heel mooi verhaal ,en ik kan het daar wel mee eens zijn.De Politici van tegenwoordig leven ergens heel hoog en hebben totaal geen idee hoe het er bij gewone mensen uitziet.Het is makkelijk praten met 8000,-€ per maand ,auto met een platte pet achter het stuur,dikke onkostenvergoeding en ga zo maar door.Als je dan van
  1500€ alles zelf moet betalen,en dan nog blij moet zijn dat je werk hebt,is het toch een ander verhaal.

 11. Elly Verkleij schreef:

  Helemaal mee eens! Op welke partij moet ik nu gaan stemmen?
  Het hele politieke systeem is aan vernieuwing toe denk ik.

 12. Argus schreef:

  politici komen van mars, hebben totaal geen feeling meer met de werkelijkheid, alleen hun eigen werkelijkheid die altijd voortreffelijk wordt ingevuld. Wat te denken als je als ZZP’er iemand voor 20 uur p/wk in dienst wil nemen (jongen van 22 en 3 jaar werkeloos) maar als je bedrijfje het minder gaat doen, bijv door de crisis hem niet kan ontslaan omdat je dan 6 maanden lang ww door moet betalen, terwijl je zelf al aan de rand zit. Realiseren die politici wel waarmee ze bezig zijn ? Ik neem die jongen dus NIET in dienst, straks ga ik nog failliet van die bezopen wetgeving. Ook dit dankzij GroenLinks, heb ik trouwens altijd al een grachtengordelpartij gevonden. Ik zou de blogger dan ook adviseren op SP te stemmen, die kan tenminste nog wat voor je betekenen.

 13. Jep schreef:

  Tja. Ook ik heb zo ongeveer m’n hele leven Groen Links gestemd en zal dat deze keer niet meer doen.
  Niet om uw argumenten al klinken ze mij kloppend. Maar omdat GL niet geprotesteerd heeft tegen dat nieuwe bezuinigingsplan dat het kabinet er nog even gauw doordrukte. Dat plan dat weer eens de bezitters spaart en niks-hebbers nog verder wurgt. Ze stond nog net niet te applaudiseren, mw Sap.

  Dat geneuzel om het parijleiderschap helpt ook nog een handje.
  Groen Links mag wat mij betreft beide woorden uit hun naam halen. Links, hoezo? Groen, ach, wat doet het er toe h�.

 14. shirhashirim schreef:

  Deze blogpost is inmiddels op een aantal andere plaatsen ook terecht gekomen: Sargasso, Joop, Welingelichte Kringen en wellicht ook nog wel elders. De reacties daar waren bijzonder leerzaam. Tijd dus voor een erratum!
  Ten eerste: Groen Links is nog niet zo oud als ik beweerde erop gestemd te hebben. Had ik even niet aan gedacht, maar omdat ik voor de oprichting van Groen Links op diens voorgangers stemde, leefde ik in de veronderstelling nooit iets anders gestemd te hebben.
  En het CBS moet natuurlijk het CPB zijn. Dom, dom dom…

 15. Martin schreef:

  of je nu 30 jaar geleden al op Gl hebt gestemd of op de PSP, maakt geen moer uit natuurlijk. Het gaat gaat om de strekking van dit verhaal. Dat onderschrijf ik volledig. Het stoort mij daarbij dat Ineke is vergeten waar ze vandaan komt. In oost-Nederland ligt het werk niet voor het opscheppen. Switchen van banen noch verhuizen is geen vanzelfsprekendheid. Ik woon in Deventer, werk in Enschede. Graag zou ik wat minder reistijd kwijt zijn maar het is niet anders. In Deventer is weinig werk dus zoek ik het elders. Huizen zijn schaars en prijzig en bieden veel onrust in een gezin met werkende vrouw en schoolgaande kinderen. Die haal je niet zo uit hun sociale milieu omdat het beter is voor het milieu. Of voor GL.

  Laat Ineke het openbaar uitbreiden en gratis – of heel betaalbaar – maken zoals zij als linkse partij altijd hebben voorgestaan. Nu is de auto nog goedkoper dan de trein. Immers, veel mensen hebben een auto bij de deur staan, betalen daar belasting, apk en onderhoud voor. Die kosten maken ze toch.

  Ik walg van dit grootstedelijk arrogante denken van haar (en haar indianenclub) en al helemaal van de toon die zij daarbij bezigt. Schande.
  En nu?
  September kiezen op …?
  shit, zul je zien dat de stemwijzer GL adviseert.

  Wordt het niet weer eens tijd voor een linkse partij, sociaal, tolerant en groen en niet bang voor de gevestigde orde en het grote hebberige geld?
  I’m your man.

  [en vooruit, ook dat stukje over het CBS is je vergeven]

 16. Pieter bas schreef:

  Ik ben een van de reizigers waarmee u op het station staat. Ook principieel treinreiziger en het volledig met uw boodschap eens.

 17. Anouk schreef:

  Martin, je moet dus bij Dibi zijn 🙂

 18. […] en dat forensen best konden verhuizen. Dan heb je het dus iets werkelijk niet begrepen, zoals hier haarfijn wordt uitgelegd. Die forenzen kunnen helemaal niet verhuizen, want ze zitten op een […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: