Fleswet

Eerst maak je een Flexwet. Die zorgt ervoor dat meer mensen langer in tijdelijke contracten werken en dat er meer mensen geen vast contract krijgen. Dat heeft twee consequenties. Ten eerste is de werknemer niet zo loyaal naar zijn werkgever, die is dat immers ook niet naar zijn flexwerkers. Ten tweede zorgt je ieder jaar afvragen of je straks nog wel werk hebt, en vervangend werk zoeken, voor extra stress.

Iedere huisarts kan je uitleggen dat van stress je weerstand achteruit gaat. Logisch dus dat flexwerkers iets vaker ziek zijn. Logisch dus ook dat flexwerkers minder moeite hebben met zichzelf ziek melden. Ze zijn immers lang zo loyaal niet als vaste medewerkers.

Er is nog iets anders logisch: mensen met een niet zo heel goede gezondheid herken je vrij snel in een werksituatie. Als je -zoals nu- drie keer een jaar de tijd hebt om een werknemer ‘uit te proberen’ weet je exact wie de chronisch zieken zijn en zelfs wie degenen zijn met een wat zwakkere gezondheid. Die mensen blijven dus vaker flexwerken, omdat werkgevers zich er liever niet aan branden. Logisch dus dat er onder flexwerkers meer mensen zijn met ziekteuitval. Daar worden ze namelijk op geselecteerd.

Dan gaat minister Kamp daar iets aan doen. Flexwerkers mogen voortaan fors inleveren als ze ziek worden. ‘Prikkels’ heet dat in liberalentaal, want flexwerkers zijn natuurlijk zélf verantwoordelijk voor hun ziek zijn. Maar het is een gewone bezuiniging: 270 miljoen moet het opleveren als er minder geld uitgegeven wordt aan flexwerkers in de ziektewet.

De volgende stap is ook al in de maak: de mogelijkheid om langere tijdelijke contracten af te sluiten zonder dat daaruit verdere verplichtingen ontstaan, zoals nu in de flexwet -na drie jaar- nog wel geregeld is. Als daar straks nog meer mensen doodziek van worden dan weten we dus nu al wat daar de gevolgen van zullen zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: