Moslimprotest

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn een aantal reclameposters met schaars geklede vrouwen afgeplakt en voorzien van slogans uit islamitische hoek. Laa ilehe il Allah, een wat sullige weergave van de eerste helft van de islamitische geloofsbelijdenis: ‘Er is geen god dan God’. Daarnaast wordt er door de afplakkers geprotesteerd tegen de als te sexy ervaren afbeeldingen.

Nu kun je daar lacherig over doen. Je kunt ook bloedserieus gaan praten over straatterreur, censuur en vrijheid van meningsuiting. Maar interessanter is natuurlijk de vraag hoe iemand erbij komt om, wanneer hij een schaars gekleed vrouwmens ontwaart, eerst te gaan bevestigen dat er slechts één Opperwezen is.

Het gaat in de eerste plaats om een protest. Dus in de ogen van de plakkers maakt het afbeelden van schaars geklede jongedames kennelijk enige inbreuk op het godsbesef. Een ontblote dij, een onbedekte schouder: voor je het weet ben je Onze Lieve Heer vergeten.

Maar de omgekeerde gedachte ligt veel meer voor de hand. De aanblik van het schone geslacht kan iemand juist tot religieuze gedachten inspireren en dat weten we al sinds Sappho’s φαίνεταί μοι κῆνος ἴσος θέοισιν. De vraag die we dus eigenlijk moeten beantwoorden is: waarom vertonen deze afplakkers een reactie die lijnrecht ingaat tegen wat we zouden verwachten?

Bij deze jongens, want het zijn jonge jongens, dat weet ik zeker, heeft de religie de plek ingenomen van de poezie. Zonder poezie is het onmogelijk om God te herkennen in Diens evenbeeld, ook als dat een onbedekte vrouw is.

Met poezie daarentegen is God zelfs herkenbaar in een in de wind ronddwarrelend plastic zakje. Het ille mi par esse deo videtur is voor een dichter een geloofsbelijdenis, maar bezien vanuit de religie kan dit vertoon van enthousiasme niets anders zijn dan een getuigenis van apostasie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: