Gelegenheidsargument

Nu heb ik het echt helemaal gehad met staatssecretaris Zijlstra. Heb ik net geblogd over de maatregelen die Nederlandse studenten moeten dwingen om hun studie vooral niet via werk te bekostigen maar via een lening, smijt hij het ineens over een andere boeg. Nu hebben buitenlandse studenten uit de EU ineens geen recht meer op een studiebeurs in Nederland als ze niet minstens 14 uur per week werken. Voorheen was dat 8 uur.

Je moet bepaald een licht zijn om eerst te bedenken dat studenten vooral hun tijd moeten besteden aan studeren en niet aan werken, om vervolgens precies het omgekeerde te bedenken als die studenten uit de Europese Unie komen. Dat zijn dus praktisch onze medeburgers, voor wie het nog niet in de gaten had. Het gaat hier niet om Iraniërs die hier kernfysica willen komen studeren of zoiets.

Maar doctorandus Zijlstra heeft wel twee redenen gevonden. Ten eerste schijnt hij het een goed idee te vinden dat er buitenlanders hier komen studeren, maar hij wil liever niet dat ze dat doen om financiële redenen. Dat is een uitstekend argument, alleen niet voor een liberaal die namens de VVD in het kabinet zit. Wat kan een liberaal er nou -dogmatisch gezien- op tegen hebben als een student een bewuste en doordachte keuze maakt hoe hij zijn beperkte tijd en financiële middelen in zijn eigen toekomst zal gaan investeren? Voor Nederlandse studenten was dat wel de gedachte gang achter het recente wetsvoorstel dat hen juist van werken af moet houden.

Het gaat ook helemaal niet om de gewenste principes voor studenten. Die zijn er voor de gelegenheid even bij gesleept omdat ze in dit toevallige geval de vooraf gewenste conclusie ondersteunen. Nee, het gaat om geld. In 2006 kostten deze studenten ons land nog 6 miljoen en nu is dat 26 miljoen. Met recht op 266 euro studiefinanciering per maand bereken ik dan (kort door de bocht) dat het om een toename van 1880 naar 8145 EU-studenten gaat. Dat zijn 6265 studenten meer in 6 jaar, meer dan 1000 extra aanmeldingen voor buitenlandse studenten per jaar. En dat heeft echt niemand zien aankomen.

Ook die 26 miljoen zijn een gelegenheidsargument. Want er zijn véél meer Nederlandse studenten dan die ruim 8000 buitenlanders die ook recht hebben op studiefinanciering en die kosten ons dan ook vast véél meer. Maar daar heeft de staatssecretaris het niet over. Dat is kennelijk wel ok. Logisch en consistent is anders.

De werkelijke reden is dat buitenlandse studenten na hun studie terug naar huis gaan en wij hier de vruchten van onze investeringen in hun studie niet kunnen plukken. Volgens de goed liberale principes ‘voor wat, hoort wat’ en ‘niks voor niks’ kan dat natuurlijk niet. Maar ja, in EU-verband sla je natuurlijk wel een pleefiguur -om de liberaal Bolkestein maar eens te citeren- als je gaat roepen dat je je zo-goed-als-medeburgers niet wilt helpen opleiden. Voor je het weet sturen ze alle Nederlandse studenten die in het buitenland zitten terug.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Zijlstra het niet heeft over de meest logische oplossing voor zijn probleem: laat studenten hun -deels uit publieke middelen betaalde- studie eerst terugbetalen. Dat kan op twee manieren: door hier een tijd te werken en belasting te betalen, of door het bedrag in één keer op tafel te leggen. Hun diploma kunnen ze daarna ook daadwerkelijk afhalen. Dat doen ze ook zo in Iran bijvoorbeeld en daarvoor mag Zijlstra de bestuurderen daar heel dankbaar zijn, want anders kwamen er nog véél meer hoogopgeleide Iraniërs naar ons land.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: