Dogma

Zo’n 30% van de werkloos geraakte 55-plussers is na 12 maanden weer aan het werk. Voor 45 tot 55-jarigen is dat 50%, voor alles jonger dan 45 is het 71%, volgens onderzoek van het UWV. Eén van de factoren die blijken de kans op werkhervatting te kunnen voorspellen is persoonlijk contact met de beoogde werkgever En daar gaat het mis: vrijwel niemand nodigt een 55-plusser nog uit voor een gesprek.

Dat wisten we natuurlijk al, maar het kan nooit kwaad als zoiets eens ordentelijk wordt onderzocht en in cijfers uitgedrukt. Ongeveer 17% van de 55-plussers slaagt erin op sollicitatiegesprek te gaan. Mensen die jonger zijn dan 45 lukt dat bijna tweemaal zo vaak: 28%. Achterliggende oorzaak: werkgevers hebben een positief beeld van bijvoorbeeld de loyaliteit, kundigheid en creativiteit van oudere werknemers, maar een negatief beeld van hun productiviteit. Dat laatste geeft de doorslag.

Gebaseerd op onderzoeksgegevens gaat het UWV dus nu werkloze 55-plussers extra begeleiden, speciaal om ze in persoonlijk contact te brengen met die werkgever. Enig effect zal dat vast gaan sorteren en ook als het dat niet doet, biedt het de oudere werkloze een gelegenheid om aan het UWV te laten zien dat het vinden van een baan hen ernst is. Da’s namelijk wel nodig als je in de WW zit.

Maar een effectieve aanpak is het natuurlijk niet. Het echte probleem zijn namelijk banen en onze ideeën over ouderen. Zolang er meer werkzoekenden zijn dan banen, zal een positief effect hier altijd negatieve consequenties elders hebben en dus niet echt bijdragen aan de bestrijding van werkloosheid. En zolang we over ouderen blijven denken zoals we in onze cultuur over ouderen denken, zullen betere sollicitatievaardigheden hen nooit echt wezenlijk verder helpen.

Waarom doen we dit dan? Volgens mij omdat we denken dat werklozen zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van een nieuwe baan. Dat idee is natuurlijk nooit helemaal voor de volle 100% onzin, en dat maakt het zo verraderlijk. De volle waarheid is het namelijk beslist niet. Werklozen mogen dan verantwoordelijk zijn voor een goed CV, een mooie brief en een beetje fatsoenlijke voorbereiding op een gesprek, ze zijn niet verantwoordelijk voor economische en culturele ontwikkelingen die hun hoofd ver te boven gaan.

Toch lijken we dat nooit te beseffen. Als ouderen het zwaar hebben op de arbeidsmarkt, sturen we ze op sollicitatiecursus. Als ouders met werkende kinderen niet werken, zoeken we naar mogelijkheden om ze onder druk te zetten. We geloven kennelijk dat de mensen zelf het allemaal kunnen veranderen en zelf verantwoordelijk zijn. Ik meen dat het Job Cohen was die dat ooit ‘het Evangelie van de Eigen Verantwoordelijkheid’ noemde en daarmee de eerste was die het identificeerde als een geloofsovertuiging.

Maar het is meer dan dat: het is een dogma. In de zin dat teveel mensen er heilig in geloven en niet meer op het idee komen, of kunnen komen, dat het misschien niet de volle waarheid is. In ieder geval niet de waarheid die je van het probleem af zou kunnen helpen. Die is een stuk groter en een stuk minder goed te controleren. Aan economie en cultuur verander je niet zo snel iets.

Dan maar geloven in de dingen waar je wel wat aan kunt doen, ook al helpen ze maar marginaal. Er wordt wel vaker gezegd dat gelovigen geloven uit intellectuele luiheid. Soms zie ik daar het punt wel van in.

Advertenties

3 Responses to Dogma

  1. […] uit sommige aspecten van ons denken over de economie. Daarover misschien een andere keer, maar lees deze blogpost […]

  2. […] gedaan, hoewel vaststaat dat dit totaal niet werkt – ik vestig uw aandacht nadrukkelijk op deze link – en alleen leidt tot correspondentie waar noch de sollicitant noch de werkgever iets aan hebben. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: