Achterhoedegevecht

Het wetsvoorstel is er nog niet, maar er ligt al wel wat informatie op tafel over de plannen van het kabinet om dubbele nationaliteiten zoveel mogelijk te voorkomen. De voorstellen gaan nu zelfs zo ver dat Nederlanders in het buitenland er de dupe van worden, zo blijkt uit kamervragen.

Een parmantige mislukking: de wet is vooral gericht tegen de mogelijkheid dat immigranten een dubbele nationaliteit verkrijgen. Dat gaat juist om immigranten die merendeels uit landen komen die het verlies van de oorspronkelijke nationaliteit niet erkennen in hun wet, zoals Marokko. Laten we daar vooral niet geheimzinnig over doen. Voor hen kan de minister niet anders dan een uitzondering maken. Wet mislukt. Nu al.

Maar uit een typisch Nederlandse gelijkheidsgedachte komt nu wel het voorstel voort dat wat voor immigranten geldt, natuurlijk ook voor emigranten moet gelden. Als je dat idee niet toepast, zou de buitenwereld namelijk wel eens kunnen gaan denken dat je discrimineert, en zo doen wij dat niet in Nederland. Met als gevolg dat Nederlandse expats, voor wie een tweede nationaliteit soms verdraaid handig kan zijn, nu slachtoffer worden. Terwijl zij nu juist niet de beoogde doelgroep zijn. De al mislukte wet schiet zijn doel dus ook nog eens, als een verdwaalde kogel, voorbij.

De wereld is als een gekke aan het globaliseren. Facebook, Twitter, Skype: het is zomaar mogelijk om kennissen die aan de andere kant van de planeet wonen, vaker te zien dan vrienden bij je om de hoek. Daar komen relaties uit voort, ik kan er over meepraten. De globale economie zorgt er evengoed voor dat mensen van allerlei nationaliteiten zo ongeveer overal werken. Je nationaliteit, met andere woorden, doet er steeds minder toe.

Dat wordt overal ter wereld erkend: de mogelijkheden om meerdere nationaliteiten te hebben worden doorgaans juist verruimd in andere landen. Maar niet hier in Nederland: daar moet je nationaliteit ineens -tegen alle ontwikkelingen in- iets exclusiefs zijn. Het is een achterhoedegevecht waarvan nu al vast staat dat het verloren is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: