Zindelijk denken

Vrouw urenlang verkracht. Veertien jongeren bekogelen agenten met Molotovcocktails. Jaar cel voor jongens die oudere mensen in elkaar sloegen tijdens een buurtbarbecue. Bejaarde vrouw verkracht en mishandeld.

Nu ben ik nooit fan van Rita Verdonk geweest, maar toen ik vanochtend haar column in de Spits las, was ik toch even onder de indruk. Wie de krant leest, kan niet ontkomen aan het soort berichten dat zij in haar column citeert. Hoe komen we daarvan af?

Kort samengevat zou het volgens haar een goed idee zijn om, net als in Dubai, van alle arbeidsimmigranten 10 vingerafdrukken plus DNA af te laten nemen. De pakkans voor de kleine groep veelplegers die nu de Nederlandse samenleving opzadelen met het grootste gedeelte van de criminaliteit, zou dan, net als in Dubai, toenemen tot 100%. Dat zal ze er wel van weerhouden om ons nog verder te terroriseren.

Zoveel denkfouten in slechts 288 woorden. Ik werd er even helemaal stil van…

Om te beginnen zijn de lage criminaliteitscijfers in landen als Dubai (overigens: het land heet: de Verenigde Arabische Emiraten) vooral te wijten aan het feit dat de straffen er belachelijk hoog zijn, en de rechtsgang allerminst eerlijk, vooral voor buitenlanders. Mensen houden zich daar aan de wet omdat ze te bang zijn om dat niet te doen. En wat van de wet wél mag, durven ze vaak ook niet.

Dan zijn de veelplegers waar we hier last van hebben beslist geen arbeidsmigranten en ook geen groep die je kunt vergelijken met arbeidsmigranten in Dubai: arme Indiers en andere Aziaten die daar heen gaan om met keihard werken wat geld te verdienen. Onder onze veelplegers mogen lieden met een buitenlandse afkomst wellicht oververtegenwoordigd zijn, maar daar houdt iedere overeenkomst dan ook op.

Tien vingerafdrukken worden trouwens al afgenomen van alle immigranten van buiten de Europese Unie, zelfs als ze zich alleen nog maar bij de ambassade melden voor het inburgeringsexamen buitenland. En dan ben je er nog lang niet zeker van of  je hier ooit wel terecht komt.

En waarom zouden vingerafdrukken en DNA jongeren ervan weerhouden met Molotovcocktails te gooien, of ander kwaad uit te halen? De politie gaat echt na afloop geen glasscherven onderzoeken op vingerafdrukken. Wat denk je wel niet dat dat kost met al die bezuinigingen?

En hoezo pakkans 100%? Zouden ze in Dubai echt nooit van handschoenen gehoord hebben? Of van andere trucs om de plaats delict met vreemd DNA te vervuilen? (hint: gooi nooit een gebruikt condoom weg).

Maar wat ik nog wel het fraaiste vind: waarom zou een democratisch land als Nederland, dat wél een Verlichting heeft gehad, een voorbeeld moeten nemen aan een dictatuur waar vrouwen, vreemdelingen en verdachten nauwelijks rechten hebben? Ik dacht dat Rita trots op Nederland was…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: