Wanneer ben je arm?

Volgens mij is die vraag eenvoudig te beantwoorden: als onmiddellijk noodzakelijke uitgaven uitgaven op langere termijn onmogelijk maken. Als je alleen nog maar aan ‘gezondheid’ kunt werken, maar niet meer aan ‘hygiëne’. Als je, met andere woorden een ongeluk bent geworden dat er alleen nog maar op wacht te gebeuren, zoals de Engelsen zeggen.

Een voorbeeld. In Amsterdam kreeg je een aantal jaren geleden als bijstandsgerechtigde geen bijzondere bijstand wanneer je wasmachine kapot ging. Achterliggende gedachte: je had kunnen sparen (dat is alleen in zeer gunstige gevallen zo) en je kunt met je was ook naar de wasserette. Dat laatste klopt wel altijd.

Maar wie uitrekent wat de wasserette kost gedurende het gemiddelde leven van een wasmachine, ziet al snel dat je voor die kosten meer dan één wasmachine kunt kopen. Maar dan moet je het geld wel hebben. Een commentaar in de krant destijds luidde: ‘de rijken hebben geen idee hoe duur het is om arm te zijn.’

Als je uitgaven voor de wasserette je beletten te sparen voor een wasmachine, dan ben je dus -volgens mij- arm. En als het minder doen van je was ervoor zorgt dat je niet tip top op een sollicitatiegesprek kunt verschijnen omdat je kleren zo nu eenmaal sneller heengaan, dan ben je ook arm.

Dat laatste overkwam mijn vader zaliger, ongeveer vijfenzestig jaar geleden, als kind van een weduwe van wat toen nog een ‘steuntrekker’ heette. Hun kerstontbijt bestond uit roggebrood met suiker en toen moeders een keer van een paar opgespaarde centen trakteerde op een worstenbroodje bij de HEMA, werd ze verlinkt en kreeg ze opmerkingen van de bijstandsambtenaar. Is er nog nieuws onder de zon?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: