Winterkoudeopvang

Van de week zag ik -het is vakantie- op AT5 een uitzending van een raadsvergadering van de gemeente Amsterdam over de ‘winterkoudeopvang’ (3x woordwaarde!). De winter staat voor de deur en als het gaat vriezen, dan moet er wat gebeuren met de daklozen op straat die niet in de nachtopvang terecht kunnen. De discussie ging over de vraag wie wel en wie geen aanspraak kon maken op een plekje in de winterkoudeopvang.

Er waren drie dingen die me opvielen in de discussie, die ik niet helemaal tot het einde gevolgd heb. Ten eerste gebruikte niemand het woord ‘doodvriezen’, noch werd daaraan op enigerlei wijze gerefereerd. De discussie ging heel technisch over wie aanspraak kon maken op de winterkoudeopvang en hoe zich dat verhield tot wie de opvang nodig had. Het lijkt me dat de winterkoudeopvang toch primair bedoeld is om te voorkomen dat er straks zwervers doodvriezen, maar niemand leek dat te beseffen.

Ten tweede ging de discussie over de vraag wie in de winterkoudeopvang terecht kon. Een mevrouw van Groen Links diende een motie in om daarvoor primair de vraag te stellen: wie heeft het nodig? Daarop ontspon zich de discussie over mogelijk misbruik: mensen uit het buitenland, zwervers uit andere steden. Iemand debiteerde het briljante idee om de rekening van opvang voor mensen uit andere steden aan de betreffende gemeenten te sturen. Maar niemand kwam op het idee de enige relevante vraag te stellen: welk risico wilen we liever lopen: dat er iemand doodvriest of dat er misbruik van de opvang wordt gemaakt? Maar ja, daar moet je wel het woord ‘doodvriezen’ bij gebruiken.

Tenslotte verwarde iedereen die aan de discussie meedeed twee begrippen. Iedereen gebruikte de formulering ‘recht hebben op witerkoudeopvang’ waar toch echt duidelijk ‘formeel aanspraak kunnen maken op winterkoudeopvang’ werd bedoeld. Dat laatste is wat de raad uiteindelijk in de regeling winterkoudeopvang heeft opgenomen, maar het eerste is toch echt meer een kwestie van wat tijdens de verlichting werd benoemd met ‘We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights’. Winterkoudeopvang lijkt me er daar één van…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: